A szülinapi parti növeli a gyerek önbizalmát | Happybirthday

Torta, család, ajándékok – egy újabb szülinap, a tavalyi forgatókönyv ismétlődik újra, csak a gyertyák száma változik. Érdemes nagyobb felhajtást csapni, csak mert eltelt még egy év? A válasz igen, mert egy születésnapi buli többet adhat a gyereknek, mint azt elsőre gondolnánk!

Valódi, stabil önbecsülés nélkül jól boldogulni az életben lehetetlen, legyen szó eredményes karrierről, vagy egy hosszú távú boldogságot nyújtó párkapcsolatról. Minden szülő arra vágyik, hogy a gyereke sikeres legyen mind a munkában, mind a magánéletben, az ehhez szükséges önbecsülést azonban nem lehet parancsszóra elvárni tőlük, hanem folyamatosan tennünk kell azért, hogy felnőttkorukra stabil önbizalommal bírjanak.

Sok aggodalom övezi a mai gyerekek önzőségét, énközpontúságát, ami később nagy csalódásokat és kudarcokat okozhat az életben, mondják. Ez így is van, nem egészséges és nem tesz jót a gyerek személyiségfejlődésének, ha az év 365 napjában körülötte forog a világ, de kellenek napok, amikor mégis megengedett, sőt…! A születésnap az egyetlen ünnep, ami valóban az ünnepeltről szól, bármilyen idilliek a karácsonyok egy családban, a legtöbb gyerek a születésnapját várja a legjobban, hiszen ez csakis az ő napja.

Óriási dolog számukra, amikor a közösségben, ahova járnak, mindenki a leendő buliról beszél, amikor megérkeznek a vendégek, akik csak az ő tiszteletére jönnek. Amikor ő lehet a házigazda, a többi gyerek érdeklődik a szobája, a játékai iránt, megismerik az otthonát, amikor mindenki neki hoz ajándékot, és amikor hetekig emlegetik később, hogy milyen szuper élmény is volt az ő bulija. Nekünk felnőtteknek talán olykor túlzottnak tűnhet a lelkesedésük az ilyen alkalmak iránt, de számukra ezek a dolgok sokkal nagyobb jelentőséggel bírnak még és a legtöbben egész életükben emlékeznek egy jól sikerült születésnapi bulira. A Harvard Egyetem kutatói szerint, ha a gyerek tapasztalatai közt szerepelnek olyan események, amikor őt ünnepelték, akkor az önbizalma magasabb szintre kerül. Fontos megélniük azt a családon kívül is, hogy mások is törődnek velük, szeretettel fordulnak feléjük, fontos a személyük a számukra és őt ünneplik mindannyian, ráadásul ez nem csak rövid távon teszi őket boldoggá, hanem ezekből az érzésekből aztán egész életükben profitálhatnak.