Kell még a mese? | Happybirthday

Abban a korban, amikor egy óvodás sokszor otthonosabban mozog az okoskütyük világában, mint a szülei, fokozottan megnő minden nem a képernyő előtt töltött perc jelentősége. Tévedés azt gondolni, hogy pusztán azért, mert a gyerek képes órákra elmerülni a telefonok, tabletek vagy a tévé képernyőjének bámulásában, nincs igénye arra, hogy más jellegű impulzusok is érjék! Arról nem is beszélve, hogy kutatások által bizonyított tény az, hogy a meséknek a fejlődésben is fontos szerepe van: a kisgyerekkorban hallott történetek olyan mintákat nyújtanak, melyeket felnőttként is támaszt jelentenek a különböző élethelyzetek megoldásában.

Persze ma már külön mesékre szakosodott tévécsatornák sokasága közül választhatunk, de a tévénézés elsősorban a befogadásra épít. Itt a gyerekek számára sokszor feldolgozhatatlan gyorsasággal következnek egymás után a képek, ahelyett, hogy ők maguk alkotnák meg ezeket saját gondolatviláguk segítségével, ezért pont a lényeg, a belső képalkotás folyamata veszik el. Mesehallgatás közben a gyerekek feldolgozzák dühüket, szorongásaikat, ismereteiket, ezt dr. Vekerdy Tamás pszichológus is számos vele készült interjúban hangsúlyozta, ahogy azt is, hogy az „elektromos bébiszitter” tovább duzzasztja a kicsikben az aktivitást, ami előbb-utóbb agresszív viselkedésben csapódik le.

A mi tapasztalataink azt mutatják, hogy a mai gyerekek számára a nem képernyőn, hanem az élőben látott, hallott mesék újszerű és egyedi élményt jelentenek, mivel ritkábban találkoznak velük ebben a formában. Még különlegesebbé válnak számukra az olyan alkalmak, amikor ők is részesei lehetnek a meséknek valamilyen aktivitás során, főleg akkor, ha ezt a kalandot a barátaikkal közösen élhetik át.

A Happybirthday.hu által szervezett zsúrokon a gyerekek nem csak kedvenc meséiket hallgathatják meg, hanem az ügyességi játékokkal, valamint a kérdések megválaszolásával próbára tehetik képességeiket és sikerélményt élhetnek át, ami önfeledt szórakozást nyújt számukra, mindezt pedig életnagyságú Disney figurák társaságában élhetik át!