Hány évesen milyen házimunkát bízzunk a gyerekre? | Happybirthday

Nemrégiben szó esett már arról, hogy igenis fontos, hogy a gyerekeket is bevonjuk a háztartási teendőkbe, de pontosan milyen feladatokat értünk ez alatt és főleg milyen életkorban? Nézzük meg korra lebontva, hogy milyen feladatokat bízhatunk a gyerekre! És miért is jó ez? Cikkünkből kiderül!

Nem csak a segítőkészségük és - úgy általában - a másokra való odafigyelés képessége erősödik a gyerekekben azáltal, ha ők is kiveszik a részüket a házimunkákból, hanem a baráti és családi kapcsolataik is erősödnek, jobban teljesítenek az iskolában, mi több, elégedettebbek az életükkel, mint azok a társaik, akik nem végeznek semmilyen feladatot otthon – ezt kutatások bizonyítják.

De milyen feladatot is bízzunk rájuk konkrétan? Mert odáig valószínűleg mindannyian eljutottunk már, hogy a „tegyél rendet” felhívás nem jár sok eredménnyel, annál inkább a pontos feladatmegjelölések. Persze nem mindegy, hogy milyen korban mit kérünk a gyerekektől, ebben nyújtunk most segítséget:

2-3 éves korban

Megkérhetjük a gyereket, hogy segítsen például egy kijelölt dobozba bedobálni a szerteszét heverő játékokat, a koszos ruháját tegye be a szennyes tartóba, vagy segítsen letörölni az asztalról egy foltot, ha például kilöttyent a bögréből az ital.

4-5 éves korban

Mosásnál például megkérhetjük, hogy válassza szét a fekete, a fehér és a színes ruhákat a szennyesből, de az elkészült adagból össze is párosíthatja a zoknikat! Gondozhatja a növényeket is, meg lehet vele beszélni, hogy öntözni kell őket, hogy szépek, egészségesek maradjanak, ezt a feladatot rábízhatjuk, főleg, ha nincsenek túl kényes virágaink. Alacsonyabb bútorokon, felületeken portörlésre is megkérhetjük az óvodáskorú gyereket, de akár meg is teríthet az étkezéshez, vagy akár csak saját magának.

6-7 éves korban

Egy iskoláskorú gyermektől már nyugodtan elvárhatjuk, hogy beágyazzon maga után, ahogy azt is, hogy a saját reggelijét és/vagy uzsonnáját segítsen elkészíteni. Így valószínűleg még inkább értékelni is fogja a magával vitt szendvicset, mintha csak a kezébe nyomnánk azt minden reggel. A megszáradt ruhák összehajtogatását is nyugodtan rájuk bízhatjuk ebben a korban!

8-9 éves korban

Ekkora gyereket megkérhetünk már porszívózásra is, de megszáradt ruhák elpakolására is, ha nem kell magasra tenni őket. Ha van házi kedvenc, akkor a vele kapcsolatos feladatokból is bízzunk rá akár többet is, még örülni is fog neki, hogy van olyan teendő, ami csak az ő felelőssége. A mosogatógépbe való bepakolást is megtaníthatjuk neki ebben a korban, de lehet az ő feladata a szemét kivitele is.

Biztosan sokszor érezzük úgy, hogy ha mi végzünk el bizonyos feladatokat, akkor gyorsabban fogunk haladni, de fontos, hogy bevonjuk a gyerekeket is a házimunkába. Az a legideálisabb, ha fokozatosan kezdjük el! Ne felejtsük, hogy ezzel egyaránt kedvezünk neki és magunknak is, legalábbis hosszú távon.