Az első moziélmény | Happybirthday

Még bőven várat magára a tavasz, így egyre nagyobb kihívást jelent, hogy milyen programokkal töltsük ki a délutánokat és a hétvégéket, anélkül, hogy megfagyjunk, de mégis jól szórakozzon a család. Felnőttként a legtöbben imádunk moziba járni, vajon eljött az ideje, hogy a gyereknek is megmutassuk ezt a világot?

Fontos, hogy az első családi mozizás semmiképpen ne spontán akció legyen, mert ha az időzítés nem megfelelő, akkor kikapcsolódás és az újdonság felfedezésének öröme helyett inkább horrorfilmbe illő élményt szerezhetünk a gyereknek és saját magunknak is, ami biztos, hogy jó hosszú időre elveszi majd a kedvünket egy újabb kísérlettől. Azon, hogy próbálkozzunk-e a mozival, elsősorban annak fényében kell egyáltalán elgondolkoznunk, hogy a gyerek tapasztalataink szerint el tud-e tölteni egyáltalán másfél órát egyhelyben. Ez sem feltétlenül garancia arra, hogy az ottani körülmények közt is kibírja majd, de ha tudjuk róla, hogy még semmi nem tudja lekötni a figyelmét fél óránál tovább, akkor térjünk vissza a kérdésre, amikor nagyobb lesz már.

Tartsuk szem előtt azt is, hogy a napjainkban bemutatott rajzfilmek, nem feltétlenül olyan bájosak már, mint a mi gyerekkorunkban voltak, és a moziban alkalmazott modern hangrendszerek az esetlegesen félelmetes effektre még rátesznek egy lapáttal. Ha gyermekünk az ijedősebb típushoz tartozik, nézzünk utána, hogy az adott rajzfilm vajon milyen arányban tartalmaz rettegésre okot adó elemeket. Nem árt az sem, ha előtte otthon már látott az elmúlt években bemutatott rajzfilmek közül párat, az első mozilátogatást megelőző időben érdemes ezeket egy picit nagyobb hangerővel és minimális világítás mellett megnézetni velük, hogy szokják egy kicsit a filmszínházas közeget. Persze így is nagy rá az esély, hogy a gyerek a film alatt majd az ölünkben fog kikötni, sőt, akár a film kezdetétől is így alakulhat, ugyanis bizonyos testmagasság alatt elképzelhető, hogy ha külön székben ül, akkor nemigen fog látni semmit a vászonból. Emiatt egyébként a jegyvásárlásnál érdemes érdeklődni a moziterem elrendezéséről, ugyanis vannak olyanok, ahol az első sorból is bőven élvezhető a film. Ha pont ilyen típusúban vetítik a kinézett rajzfilmet, akkor jó, ha előre kérjük a jegyet, így nagyobb az esély rá, hogy jól láthasson az apróság is.

Sok, gyerekeknek szóló filmet is vetítenek már 3D-ben, ami különösen nagy élményt jelenthet, mégis érdemesebb ezt az attrakciót egy későbbi alkalomra tartogatni, így is bőven elég lesz az új impulzus elsőre. És ha nem élvezi a gyerkőc az első mozizást a gondos előkészületek ellenére sem? Semmiképpen ne erőltessük, és készüljünk fel már előre lélekben, hogy esetleg idő előtt el kell hagynunk a termet. Ez még mindig jobb, mintha rákényszerítenénk arra, hogy végigülje a filmet és esetleg egy életre elvennék a kedvét ettől a remek szórakozástól. Előbb-utóbb, ha eljön az ideje, biztos megszereti majd, várjuk ki türelemmel és próbálkozzunk kitartóan, hiszen mozizni jó!