Keira Knightley szerint a Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnak | Happybirthday

Feltehetően nem árulunk el semmi meglepőt azzal, hogy mi rajongunk a Disney mesékért és a gyerekeknek szervezett szülinapok alkalmával mindig rácsodálkozunk, hogy a gyerekek is mennyire szeretik, és kívülről fújják az összeset. Azonban nem mindenki ért egyet ezzel az imádattal maradéktalanul, Keira Knightley színésznő ugyanis egyenesen eltiltja gyermekét egyes Disney meséktől!

Ahogy minden más, úgy a színen feltűnő lány, nő képe is folyamatosan változik az elmúlt évtizedekben, és vannak köztük olyan karakterek, akiknek jellemrajza, történetbeli viselkedése kiveri a biztosítékot a felnőtt nők, leggyakrabban a női egyenjogúságért küzdők körében. Közéjük tartozik Keira Knightley hollywoodi színésznő is, aki egyenesen megtiltotta 3 éves lányának, hogy megnézze A kis hableány és a Hamupipőke című rajzfilmeket. Döntését azzal indokolta, hogy szerinte ez a két mese nagyon rossz üzenetet közvetít a kislányok számára azzal, ahogy ezekben a történetekben a főszereplők a férfiakhoz viszonyulnak.

A kis hableányban Ariel legértékesebb kincsét, a hangját áldozza fel azért, hogy lábai legyenek és így esélyt kapjon, hogy meghódítsa a kiszemelt férfi szívét. Az 1989-es Disney feldolgozásban a főhősnő a legfontosabb önkifejező eszközéről mond le azért, hogy egy életében mindössze egyszer látott férfi szívét elnyerhesse. Ez az az üzenet, ami miatt a színésznő kislánya nem láthatja a filmet. A Hamupipőke című mese ellen pedig azzal a kifogással élt a brit sztár, hogy az 1950-ben készült rajzfilmben a főszereplő lány teljesen átadja magát mostohája, és annak lányai akaratának és bántásainak, ahelyett, hogy próbálna tenni valamit saját sorsa jobbra fordulásáért. Tettek helyett éjszakánként a férfiről álmodozik, aki kimenti majd egyszer megalázó helyzetéből- A színésznő ezt a nők függetlenségének képével kapcsolatos romboló viselkedési mintának tartja.

Való igaz, hogy a korábbi Disney történetekben még jóval több volt az olyan karakter, aki némileg gyámoltalannak tűnt, és egy férfira volt szüksége ahhoz, hogy révbe érjen, ez az elmúlt egy-két évtizedben azonban rengeteget változott. Ezt bizonyítja az is, hogy az újabb meséket - mint például a Jégvarázs - Keira kislánya is szabadon megnézheti, mert édesanyja szimpatizál az ott megjelenő erős, határozott női karakterekkel, akik férfi nélkül is képesek megvédeni magukat.

Ennek tudatában megnyugodtunk, hogy tényleg semmi nem szabhatna gátat annak, hogy akár a filmsztár kislányának is szervezhessünk egy mesés, Jégvarázs tematikájú születésnapot, hiszen a történetet ismeri és szereti is, és az angol nyelvű program is elérhető kínálatunkban.