Válogatós a gyerek? Van megoldás! | Happybirthday

Mindenki ismeretségi körében van olyan, ahol a gyerek szíve szerint csak kakaón, és/vagy vajas kenyéren élne, de a fényevő életmódtól is csak egy hajszál választja el. Sokan úgy vélekednek erről, hogy valaki egyszerűen finnyásnak születik és kész, de ez nem így van. Szerencsére számtalan módon megelőzhető és kezelhető a probléma!

Ha válogatós a csemete, az mindenki étvágyára és hangulatára rányomja a bélyegét a családban és az étkezések előbb-utóbb kész hadszíntérré válnak, így még a jó étvágyú felnőttek számára is stresszforrás lesz az étkezés. Sok esetben éppen fordítva van, a közös ebédek, vacsorák hangulata a probléma forrása. Ha alapvetően is feszült a légkör és rendszeresen ilyenkor jön elő az összes családi konfliktus, akkor a gyerek ezekre könnyen reagálhat úgy, hogy elutasítja az ételek nagy részét. Számos szülő hajlamos arra, hogy ha már volt probléma a gyerek válogatóssága miatt, akkor egyre nagyobb feneket kerít az étkezések köré, már előtte ideges, hogy megint minek áll ellen majd a kicsi, aki persze ezt az egész hangulatot átveszi. Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek nagyon könnyen képesek átlátni ilyen esetekben azt, hogy az evés körüli cirkusszal tulajdonképpen magukhoz tudják ragadni a hatalmat és a figyelmet, hogy minden róluk szóljon az étkezések során.

Ha a gyerek valóban nagyon válogatós és ez mind egészségügyi, mind más szempontból gondot okoz, akkor érdemes leülni és sorra venni egy pár kérdést. Persze, ha nagyon keveset eszik és ez fogyással is jár, akkor érdemes felkeresni a gyerekorvost, hátha valami szervi ok áll a háttérben, akár ételintolerancia is lehet. Gondoljuk mindenestre végig, hogy hogyan zajlanak az étkezések, tőlünk, illetve rajtunk mit láthat a gyerek, mi milyen hangulatban, milyen elvárásokkal állunk az evéshez. Vannak-e helyek, vagy emberek társasága, ahol jól és ahol kevésbé jól eszik, ha igen, akkor mi lehet a különböző étvágy, viselkedés oka? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása talán önmagában is segítséget nyújt, de azért van pár tanács, amit érdemes megszívlelni, hogy könnyebb legyen megelőzni, illetve leküzdeni a válogatósságot.

Fontos megtanítani a gyerekeknek, hogy az evés jó dolog, és annak ellenére, hogy kötelező ahhoz, hogy életben maradjunk, igazi örömforrás lehet. Főleg akkor fogja ezt elhinni, ha tőlünk is azt látja, hogy élvezettel étkezünk és nyitottak vagyunk az új ízekre.

Igyekezzünk minél előbb, minél többféle ízzel megismertetni a gyereket, szépen lépésről lépésre, a korának megfelelően. Próbáljuk ezt minél kisebb felhajtással megoldani, mert amint elkezdünk kiselőadást tartani arról, hogy miért is olyan jó, egészséges, stb. az adott étel, a gyerek gyanakodni kezdhet, hogy ilyen nagy rábeszélés csak valami rossz dolog körül lehet. Ne adjuk fel könnyen, az, hogy egyszer elutasít egy fogást, nem jelent semmit, a szakemberek szerint legalább 10 alkalommal érdemes kísérletezni egy-egy fajta étellel. Ezzel együtt jobb, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a gyerekek ízérzékelése erősebb a miénknél, úgyhogy lehet, hogy számára akkor éppen valóban elviselhetetlennek tűnik egy bizonyos étel íze, ezt ilyenkor próbáljuk mással pótolni.

Vonjuk be a kicsiket a főzésbe! Az ebéd vagy vacsora elkészítése során megismerkedik az alapanyagokkal, közelebbi kapcsolatba kerülhet a számára korábban taszító hozzávalókkal és büszkesége biztosan motiválja majd, hogy megkóstolja azt a fogást, melynek elkészítésében közreműködött. Azt se felejtsük el, hogy ahogy mi is szeretjük az ízlésesen tálalt ételeket, úgy a gyerekek számra is fontos, hogy minél esztétikusabb legyen, ami a tányéron eléjük kerül, így ha egy picit több figyelmet fordítunk erre, akkor nagyobb sikerrel járunk majd.

A Happybirthday.hu zsúrjain a születésnaphoz passzoló tematikus dekorációhoz tartoznak az egyedi tervezésű édességek, bonbonok is, melyek kiemelten népszerűek a gyerekek körében!