Végre tavasz | Happybirthday

Végre itt a várva várt tavasz, megérkezett a jó idő, ami sokunkat a napfényre csalogat. A gyerekek számára manapság azonban sokkal kevésbé hívogatóak a szabadtéri programok, jóval szívesebben töltik a képernyők előtt az összes szabadidejüket, mint hogy a zöldben játszanak egymással „offline”, ahogy régen. Szülőként vajon tisztában vagyunk azzal, hogy ezzel mit veszít a gyerekünk?

Egy felmérés szerint egy átlagos amerikai gyerek naponta 4 és 7 perc közötti időt tölt a szabad levegőn valamilyen tevékenységgel, játékkal, ugyanakkor körülbelül 7 órát valamilyen képernyő előtt! Már neve is van a jelenségnek, mely lefordítva a természet hiányához köthető rendellenesség. Nem véletlen, hogy ennyire komolyan veszik a problémát, hiszen azok a gyerekek, akik sok időt töltenek a szabadban okosabbak, boldogabbak, figyelmesebbek és kevésbé szorongók, mint azok a társaik, akik egész nap a szobában ülnek. Egy ezzel a kérdéssel foglalkozó tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a szülők sokszor biztonságosabbnak érzik, ha a gyerek zárt térben marad, ezért támogatják is ezt a magatartást, ami tovább ront a helyzeten.

Miért fontos, hogy a gyerek az idő nagy részében inkább a szabadban játsszon?

  1. A D- vitamin áldásos hatásairól rengeteg szó esik, sokkal jobb, ha napfény által jut hozzá a gyerek, mint ha egész nap egy sötét szobában ül, és tabletta formájában kell pótolni ezt az egészséghez elengedhetetlen vitamint.
  2. Ma már a gyerekek is egyre stresszesebbek, szorongóak, sok a feladat, nagyok az elvárások már a kicsiktől is és a sok képernyő előtt töltött idő is okozhat mentális problémákat a gyerekeknél, azonban a természetben töltött időnél jobb stresszoldó nemigen létezik. A természeti környezetben egészen másfajta figyelmet gyakorlunk, mint az épített környezetben, ezáltal az agyunk nem elfárad, hanem végre lehetőségünk van feltöltődni, egy másfajta figyelemmel fordulni a külvilág felé.
  3. A gyerekek a természetben azonnal elkezdenek mozogni, ennek többek közt az az áldásos hatása, hogy olyan mozgásokat gyakorolnak, amelyeket zárt térben nem, esnek, kelnek és olyan mozdulatokat hajtanak végre, melyeket amúgy nem szoktak, ez a motorikus működésükre is nagyon jó hatással van.
  4. A szabadban a gyermekek több érzékszervüktől kapnak információt, ezáltal bővülnek a tapasztalataik, látják, hallják, szagolják és megérintik a kültéri környezetet, így komplex információkat kapnak, amelyekre a gép előtt ülve esélyük sincs. Ezek gondolkodásra is késztetik őket, érdeklődőek lesznek, kérdéseket tesznek fel a környezetükről, ez is nagyon fontos eleme a fejlődésüknek.
  5. A természetben játszó gyermekeknek a kreativitása és képzelőereje is fejlődik, hiszen nem feltétlenül állnak rendelkezésre konkrét eszközök a játékhoz, így nekik kell megtalálniuk azokat. Az együttműködési képességükre is jó hatással van a kültéri játék, hiszen gyakran csapatokat alkotnak, így megtanulják felosztani a feladatokat és közösen elérni egy célt.
  6. Fontos az is, főleg a mai világban, hogy a gyerekek megtanulják tisztelni a természetet, ez pedig nem valósulhat meg másként, mintha minél több időt töltenek el benne és megismerik azt, ezáltal sokkal környezettudatosabb felnőttekké válhatnak.

Élvezzük ki a jó időt, szerencsére a Happybirthday.hu csapata a szabadtéren tartott szülinapokra is felkészült, ahol a kicsiket még könnyebb játékra ösztönözni és a jókedv is garantált! Az sem gond, ha nincs saját kertetek, mi hozzásegítünk, hogy gyönyörű zöld környezetben szórakozhassanak a gyerekek a szülinapi ünnepség során!